Tilbage til fakta

Det praktiske

Hvad er omfanget?

Vi kan naturligvis ikke forudsige præcis, hvor mange timer du reelt er afsted på opgaver i løbet af et år. Men for de fleste stationer er 50-150 udrykninger om året et godt bud overordnet. Antal udrykninger hænger tit sammen med størrelsen af den by hvor brandstationen er beliggende.

Nogle eksempler er Broager (3.276 indbyggere) der har cirka 50 udrykninger om året, Ringkøbing (9.996 indbyggere) der har cirka 95 udrykninger og Korsør (14.583 indbyggere) der har cirka 190 udrykninger om året. Nogle gange kan det være mere og andre gange mindre for byer af samme størrelse. Det er forskelligt fra station til station og afhænger meget af om der f.eks. er meget eller lidt motorvej, industri eller søer/hav i slukningsområdet.

Til gengæld vil du altid vide, hvornår du har vagt. Alle stationer kører vagtordninger over et antal uger. Det kan f.eks. være vagt hver 3. uge på den ene station og hver 4. dag på den anden. Det betyder samtidig at du selvfølgelig ikke er med på alle stationens udrykninger, og du kun kaldes når du har vagt. Hvis din vagt falder ind over ferie, fridage og andre årsager til at du skal holde fri, skal du selv finde en afløser eller melde ferie til stationen. De fleste steder er det ikke noget problem at få fri for vagt, når det er nødvendigt.

Hvad med mit arbejde?

Inden du overhovedet overvejer at blive brandmand, er det essentielt, at du straks kan forlade din familie og dit arbejde, når du bliver tilkaldt. Derfor skal du have baglandet 100% i orden. Din familie skal bakke op om at, når du har vagt, så har det første prioritet – og din chef skal acceptere, at når alarmen lyder, så tager du afsted, uanset hvad du arbejdsmæssigt har gang i. Det er på de fleste brandstationer fuldt ud accepteret at der i pressede periode på dit arbejde, ikke er muligt for dig at kører med på udrykning. Det aftales med stationen fra gang til gang. Generelt er brandstationerne kun interesseret at din virksomhed er tilfredse med ordningen, og at virksomheden bakker op om deltids- eller det frivillige beredskab i deres by. Derfor vil alle udvise så meget fleksibilitet som muligt.

Hvad kan jeg blive kaldt ud til?

Brand, ulykker, brandalarmer, kemikalieuheld eller oprydning efter trafikuheld er nogle af de faste opgaver. Nogle stationer har også bådberedskab og dykkerberedskab. Det er disse opgaver man har som brandmand – både deltid og frivillig.

Når først du er uddannet og har fået lidt rutine, vil de fleste indsatser være genkendelige og rutineprægede. Men indimellem er der nogle opgaver, som kræver alt, hvad du har i dig. Fysisk og mentalt. Både under indsatsen og efter. Det er som regel gode oplevelser, men der er selvfølgelig også de trælse hvor du oplever alvorlig tilskadekomst og død.

Derfor er det vigtigt, at du både er i en fornuftig fysisk form og i god psykisk balance. Oven på denne type indsatser kommer du ALTID til en debriefing, før du tager hjem. Er der behov for det, bliver du også tilbudt psykologhjælp. Brandstationens medarbejdere er deres vigtigste ’redskaber’, og derfor sørger de godt for jer.